KОНKУРС

за именовање планете ван Сунчевог система

Нека ваша школа да предлог за име планете ван Сунчевог система!

Ове године обележава се јубилеј 100. година од оснивања Међународне астрономске уније (МАУ). Тим поводом,  МАУ је покренула пројекат „IAU100 NameExoWorlds“у оквиру кога ће земље чланице широм света, имати прилику да „кумују“ једној егзопланети (планети ван Сунчевог система) и њеној матичној звезди. 

Србија је добила задатак да предложи 3 имена за планету која тренутно носи назив WАСП-60 б1, која се окреће око жуте, патуљасте звезде WАСП-60 у сазвежђу Пегаза, на око 1200 светлосних година од Земље.  Ова планета има дупло мању масу од нашег Јупитера, иако је скоро исте величине и за нешто више од 4 дана обиђе круг око своје матичне звезде.

Позивамо Вас, да са својим ученицима будете креативни, домишљати, да се забавите и да размислите, те предложите име за ову планету и њену матичну звезду до 1. јула ове године, попуњавањем онлине пријаве:

https://forms.gle/Xv43yCHFj9tZmGAo9

Сви предлози које одобри Национална комисија ће учествовати у гласању путем друштвених мрежа, након чега ће 10 имена са највише гласова учествовати у финалном гласању током Ноћи истраживача, 27. септембра 2019. широм земље. 

Начин одабира имена које се предлаже зависи од саме школе, али треба да укључује неку врсту ученичких радова и такмичења на тему планета или свемира (нпр. најбољи састав, песма, цртеж итд.). Једна школа има право да предложи једно име за планету и једно име за матичну звезду уз помоћ приложеног формулара. 

Имена планете и звезде која се предлажу би требало да имају заједничку тему. Тема може, али не мора, да буде у вези или да асоцира на сазвежђе у ком се овај систем налази. Предлог треба да буде праћен кратким описом логике како су ова два имена повезана, при чему логика треба да буде довољно широка да могу лако да се смисле нова имена за случај да буде откривено још планета око исте звезде (нпр. имена река из неке земље или региона, имена ликова из легенди из неке земље итд.). Приликом предлагања имена треба водити рачуна о следећим правилима:

  1. Предложено име треба да:

○ Садржи од 4 до 16 карактера писано латиницом (заједно са размацима и повлакама).

○ Буде састављено од једне речи (по могућству).

 ○ Може да се изговори.

○ Не буде увредљиво.

 

  http://exoplanet.eu/catalog/wasp-60_b/

○ Не буде исто или слично као неко које већ постоји за астрономски објекат. Имена која су већ заузета могу се проверити на следећим линковима:  Имена астероид у бази Центра за мале планета (МПЦ)  MAU имена планета, патуљастих планета и сателита: https://planetarynames.wr.usgs.gov/Page/Planets , iv. MAU imena zvezda  https://www.iau.org/public/themes/naming_stars/ , v. MAU imena egzoplaneta http://nameexoworlds.iau.org/names 

○ Није дозвољено давати имена:  Kоја имају комерцијалну природу; Појединаца, места и догађаја који су највише познати по политичким, војним или религиозним активностима; Појединаца који су умрли пре мање од једног века (1919). Живих појединаца; Организација које учествују у именовању; Kућних љубимаца; Kоја су нова и измишљена; Kоја су акроним нечега; Kоја садрже бројеве или симболе.

За сва питања и недоумице можете се јавити путем е-маила на адресу председника Националне ИАУ НамеЕxоWорлдс комисије. 

                      Проф. др Тијана Продановић

Састав Националне ИАУ НамеЕxоWорлдс комисије:

Проф. Др Тијана Продановић, Универзитет у Новом Саду, председник Националне ИАУ НамеЕxоWорлдс комисије  и Национални координатор за популаризацију астрономије (prodanvc@df.uns.ac.rs)

Проф. др Бојан Арбутина, Универзитет у Београду, председник Националног МАУ комитета

проф. др Анђелка Kовачевић, Универзитет у Београду

проф. др Драгана Илић, Универзитет у Београду

др Милан Ћирковић, Астрономска опсерваторија Београд

др Бранислав Вукотић, Астрономска опсерваторија Београд

 

 

Конкурс за маскоту Образовног центра Logikids-а 

(Рок за слање цртежа до краја школске године)

 

Центар за образовање Крагујевац, у сарадњи са Obrazovni Centar Logikids организује наградни ликовни конкурс.
Циљ конкурса је да Образовни центр “Logikids” добије своју маскоту уз помоћ креативних малишана.
Право учешћа имају деца млађег школског узраста, као и петог и шестог разреда.
Радове маскоте можете достављати у просторијама Центра за образовање Крагујевац, улица Града Сирена 15/2.
Рок за слање цртежа је до краја школске године.
Након жирирања, најбољи цртеж се награђује, победник добија годишњу школарину у Образовном центру “Logikids” која вреди 500 евра.
Срећно!

 

 

 

 

КОНКУРС „СТВАРАМО ЗАЈЕДНО“

(рок за пријаву: 15. децембар 2018.)

Школска управа Крагујевац и Центар за образовање Крагујевац, расписују конкурс „Стварамо заједно“, за избор најбољих примера ваннаставних активности.

Циљ конкурса је приказивање и размена искустава и идеја добре праксе, оснаживање креативности, тимског рада и заједништва у стварању.

Услови конкурса:

Ко може да учествује?

Право учешћа имају све школе са територије Шумадијског управног округа.

На конкурс се могу пријавити појединци, тимови и школе.

Која је форма пријаве?

Пријава је у слободној форми и подразумева појашњење активности у писаној форми (ворд) и ПП презентацију.

Коме се шаљу пријаве?

Пријаве (ворд и ппт) се шаљу на мејл stvaramozajedno@gmail.com

 

Сви радове ће прегледати жири који ће чинити саветници-спољни сарадници.

Конкурс је отворен од 15. 11. 2018. године до 15. 12. 2018. године.

 

Шта следи?

Јавно представљање најуспешнијих ваннаставних активности одржаће се у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије.

Најбољи пријављени радови ће се наћи на сајту Центра за образовање Крагујевац.

Презентерима, као и слушаоцима, биће додељене потврде о учешћу.

Када ће бити представљање изабраних радова?

О датуму и времену јавног представљања изабраних радова са конкурса следи накнадно обавештење.

 


 

АКТУЕЛНО: КОНКУРС „ДАЈЕМ ГЛАС ЗА УГЛЕДНИ ЧАС“

(рок за пријаву 1. јун 2019. године)

Центар за стручно усавршавање запослених у образовању Крагујевац, обавештава све заинтересоване наставнике и васпитаче са подручја Шумадије и Поморавља да се продужава  конкурс „Дајем глас за угледни час“, објављен 10. априла 2018. године.

 

Услови конкурса:

 

Ко може да учествује?

На конкурсу могу учествовати запослени у предшколским установама, основним и средњум школама.

 

Која је тема конкурса?

(Угледни) часови морају бити пројектно оријентисани, односно, часови морају да буду осмишљени и реализовани кроз пројектну наставу.

 

Шта је неопходно послати?

Сви угледни часови на овом конкурсу морају бити снимљени (цео час или сегменти часа). За снимање часова, неопходно је писмено одобрење родитеља/старатеља ученика.

 

Снимке је обавезно наснимити на ЦД/ДВД.

Уз снимак (ЦД/ДВД), потребно је послати/доставити и писану припрему.

 

Напомена:

Радови који су пристигли, у периоду од 10.04-30.06.2018. године, улазе у конкуренцију за најбољи угледни час, уз новопристигле радове.

 

Пре слања радова, молимо Вас, контактирајте Центар за образовање Крагујевац, како бисте добили смернице за слање.

 

Конкурс ће трајати до 1. јуна 2019. године.

 

Резултати конкурса ће бити објављени крајем јуна 2019. године, на званичном сајту Центра за образовање Крагујевац (https://www.centarzaobrazovanjekg.edu.rs/), након што комисија донесе одлуку.

 

Шта следи?

Три најбоља угледна часа ће бити награђена, а након објаве и доделе награда уследиће и следеће активности, чији актери ће бити сами учесници конкурса:

 

-(акредитоване) трибине на којима ће учесници конкурса своје Угледне часове моћи да представе колегама из свих школа (хоризонтална едукација/размена добре праксе)

-Радионице на тему планирања успешног угледног часа (хоризонтална едукација/ размена добре праксе) 

 

Особе за контакт: Невена Шћепановић Нешић и Јована Ђурђевић.

мејл: csukg.saradnici@gmail.com  и/или телефони: 034/201-303 или 060/55 988 01

 


ФОТОКОНКУРС ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА

Центар за образовање Крагујевац расписао је, седми по реду, фотоконкурс за ученике основних школа из Шумадијског и Поморавског округа, почетком октобра 2018. године. Као и сваке године, теме фотоконкурса инсирисане су манифестацијом Дечија недеља, чији је овогодишњи мото био „Моје право да живим срећно и здраво“. С тога, тема овогодишњег конкурса била је „Моја срећа и радост је…“.

Током трајања фотоконкурса, пристигло је преко 30 фотографија из Крагујевца и региона, од којих су изабране три најбоље. Ове године, комисију за избор најбољих фотографија чиниле су Сања Палибрк, Маја Мрдаковић и Марија Јовановић, професори ликовне културе и графички дизајнери.

Као и сваке године, изложба пристиглих фотографија и додела награда за најбоље, организована је у Америчком кутку, у Крагујевцу, 07. децембра 2018.

Још једном, честитамо победницима овогодишњег конкурса и захваљујемо се свим ученицима и њиховим наставницима на учешћу.