У ЦАРСТВУ ГЉИВA

23.09.2020. године 

Научни клуб Центра за образовање Крагујевац, реализовао је у периоду 18-19.09.2020.године, активности у оквиру пројекта „У царству гљива“,који се финансира од стране Центра за промоцију науке кроз  Годишњи програм рада Научног клуба. Активности су реализоване  на терену у Аџиним ливадама и на ПМФ-у у Крагујевцу. Циљ пројекта је упознавање ученика основне школе са теренским радом и гљивама на терену, а презентовањем својих радова на изложби гљива додатно су мотивисани да наставе да истражују и уче.

 

Због све чешће праксе да деца бораве у затвореном простору у школи, у кући испред телевизора, компјутера, за телефоном, идеја овог пројекта је да децу основношколског узраста изведемо у природу и да своју радозналост и иистраживачке склоности покажу на терену. На терену у Аџиним ливадама, 18. септембра, ученици су помоћу кључева одређивали поједине врсте печурака, посматрали њихова плодоносна тела под лупом, изводили закључке о станишту и условима у којима гљива расте, а своја запажања су бележили у теренски дневник.

Сакупљене примерке гљива су презентовали 19. септембра, на Изложби гљива, која се традиционално сваког септембра организује на ПМФ-у у Крагујевцу.

 

Теренско истраживање, боравак и учење у природи буде у деци радозналост и истраживачки дух, што доприноси развоју стваралачке способности.


 

Обавештење о начину функционисања Центра за образовање Крагујевац 

11.05.2020.  године 

Поштовани,
Обавештавамо вас да је Центар за образовање Крагујевац након престанка вандредног у Републици Србији, наставља са радом  у пословним просторијама Центра.

 

Детаљно на линку:

ОБАВЕШТЕЊЕ 


 

Обавештење о начину функционисања Центра за образовање Крагујевац за време трајања вандредног стања у Републици Србији

18.03.2020.  године

Поштовани,
Обавештавамо вас да је Центар за образовање Крагујевац у складу са Одлуком Владе Републике Србије, изменио начин пословања који се односи на следеће:
1. Сви семинари, пројектне активности, радионице за ученике и просветне раднике се одлажу до даљњег;
2. Центар ће функционисати по систему дежурства, тј. у просторијама Центра дежураће запослени по утврђеном распореду;

За све информације и евентуална питања ће бити директор Центра, Никола Спасић (060 2340854, n.spasic.centarzaobrazovanje@gmail.com или nspasic@centarzaobrazovanjekg.edu.rs) и дипломирани правник Александар Радосављевић (065 6010500 , aradosavljevic.centarkg@gmail.com).

Детаљно на линку:

ОБАВЕШТЕЊЕ 

 


Процена потреба за стручним усавршавањем 2019/2020

 четвртак 09.04.2020. године

Поштоване колеге,

Организациона јединица Центра за образовање Крагујевац, Центар за стручно усавршавање још увек спроводи процену потреба за стручним усавршавањем запослених у васпитно-образовним и образовно-васпитним установама, са територије Шумадије и Поморавља.

 

Уколико до сада нисте, упитник можете попунити путем ЛИНКА, на коме ћете пронаћи документ у коме су назначени ликови/кодови ка упитницима за све циљне групе: директоре, наставнике, стручне сараднике и васпитаче/медицинске сестре васпитаче. Упитници се попуњавају онлајн и анонимни су.

Такође, доступни су и упитници у word формату за наставнике и васпитаче/медицинске сестре васпитаче, које можете преузети, те, након попуњавања и чувања измена, послати на једну од следећих имејл адреса:

nsnesic.centarkg@gmail.com или csukg.saradnici@gmail.com

 

упитник за наставнике

упитник за васпитаче и медицинксе сестре – васпитаче

Упитници ће бити доступни до краја текуће школске године.

Ту смо за сва Ваша додатна питања. Пишите.

 

Останите здрави!

Ваш,

ЦСУ КГ тим


Јавни позив  Центра за промоцију науке

02.04.2020. године
 

 


Позив за сарадњу – Научни клуб Крагујевац
27.03.2020. године
Поштовани/ -а,

 
У жељи да унапредимо рад Научног клуба Центра за образовање Крагујевац, а у сарадњи са Центром за промоцију науке Београд, Научни клуб Крагујевац ће за наредну школску годину дефинисати програм – листу активности које ће реализовати у периоду од 01. септембра 2020. године, до 01. септембра 2021. године. 
 
Пријава се врши попуњавањем формулара који может преузети са нашег сајта Формулар за пријаву
Формулар је у word документу, а када га попуните потребно је да пријавни формулар потпишете и пошаљете га у pdf формату.
 
Све додатне информације и смернице у вези пријаве можете прочитати у допису, који можете преузети Детаљне информације
Рок за достављање предлога је 17.04.2020. године 
Предлози се достављају електронским путем, на мејл naucniklub.kg@gmail.com 
 
С поштовањем

Центар за образовање Крагујевац


Одржана 51. општинска смотра рецитатора „Песниче, народа мог“, у организацији

Центра за образовање Крагујевац

 

У суботу, 14. марта 2020. године, у ОШ „Станислав Сремчевић“, у Крагујевцу, одржана је 51. општинска смотра рецитатора „Песниче, народа мог“, у организацији Центра за образовање Крагујевац.

Ученици крагујевачких основних и средњих школа су се такмичили у три категорије, а најбољи су изборили учешће на окружној такмичењу:

Оцењивачка комисија је радила у следећем саставу:

  • Горан Јоксимовић, начелник Школске управе Крагујевац;
  • Александар Штајн, помоћник градоначелника града Крагујевца и професор српског језика и књижевности;
  • Богдан Милојевић, позоришни уметник и представник Књажевско – српског театра „Јоаким Вујић“;
  • Зоран Ранитовић, дечији писац и песник;
  • Владимир Средојевић, стручни сарадник у Центру за образовање Крагујевац и професор српског језика и књижевности;

У првој категорији (ученици 1-4.разреда основне школе), остварен је следећи пласман:

Прво место освојила је:

Дуња Вуловић, ученица ОШ “21. октобар”, одељење III/2, рецитујући песму “Љутито мече”, Бранислава Црнчевића, наставник Јелена Жабарац.

Друго место освојили су:

Теодора Ђоковић, ученица ОШ “Драгиша Михаиловић”, одељење II/2, рецитујући песму “Плава звезда”, Мирослава Антића, наставник Сузана Стојановић;

– Григорије Кењић, ученик ОШ “Мирко Јовановић”, одељење III/3, рецитујући песму “Домовина се брани лепотом”, Љубивоја Ршумовића, наставник Радмила Вукићевић.

Треће место освојили су следећи ученици:

Наталија Краговић, ученица ОШ “Живадинка Дивац”, одељење IV/1, рецитујући песму “Молба сунцу”, Ивана Цековића, наставник Биљана Пешић;

Давид Јевтић, ученик ОШ “Мома Станојловић”, одељење IV/3, рецитујући “Неповратну песму”, Мирослава Антића, наставник Снежана Тодоровић;

Искра Андрић, ученица ОШ “Наталија Нана Недељковић”, одељење IV/4, рецитујући песму “Свитац, пшеничар и воденичар” Добрице Ерића, наставник Валентина Обрадовић.

У другој категорији (ученици 5-8. разреда основне школе), остварен је следећи пласман:

Прво место освојио је:

Стефан Вуковић, ученик ОШ “Милутин и Драгиња Тодоровић”, одељење VII/4, рецитујући песму “О пореклу”, Десанке Максимовић, наставник Невена Митрић Булатовић;

 

Друго место освојили су следећи ученици:

Жељка Вукићевић, ученица ОШ “Јован Поповић”, V/1, рецитујући “Шашаву песму”, Мирослава Антића, наставник Југослав Милановић;

Ања Тошић, ученица ОШ “21. октобар”, одељење VI/3, рецитујући песму “Жао ми је човека”, Десанке Максимовић, наставник Данијела Бусарац.

Треће место освојили су следећи ученици:

Ива Милановић, ученица ОШ “Сретен Младеновић”, одељење VII/1, рецитујући песму “Речи”, Десанке Максимовић, наставник Драгана Рмуш;

Страхиња Мишковић, ученик ОШ “Станислав Сремчевић”, одељење V/1, рецитујући “Шашаву песму”, Мирослава Антића, наставник Зорица Сорак;

Анђелина Николић, ученица ОШ “Драгиша Луковић Шпанац”, одељење VIII/1, рецитујући песму “Покајничка”, Зорице Симеуновић, наставник Јелена Стефановић.

У трећој категорији (ученици средњих школа), остварен је следећи пласман:

Прво место освојила је:

Срна Шебек, ученица Прве крагујевачке гимназије, одељење I/1, рецитујући песму “То још нико не уме”, Јелене Стојковић Мирић, наставник Маријана Гуглета.

Друго место освојила су следећа два ученика:

Никола Пејковић, ученик Медицинске школе са домом ученика “Сестре Нинковић”, одељење II/4, рецитујући песму “Успаванка”, Мирослава Антића, наставник Јелена Чолић;

Теодора Никић, ученица Прве техничке школе, одељење I/1, рецитујући песму “Месечево сребро”, Мирослава Антића, наставник Владимир Чабрић.

Треће место освојили су следећи ученици:

Михајло Пејковић, ученик Медицинске школе са домом ученика “Сестре Нинковић”, одељење IV/4, рецитујући “Спаљену песму”, Јована Јовановића Змаја, наставник Јелена Чолић;

Ксенија Ђурђевић, ученица Друге крагујевачке гимназије, одељење II/1, рецитујући песму “Јутро под липама”, Бранислава Петровића, наставници Наташа Јаковљевић и Горан Левајац;

Ана Милојевић, ученица Друге крагујевачке гимназије, одељење II/1, рецитујући песму “Чизме”, Љубомира Симовића, наставници Наташа Јаковљевић и Горан Левајац.

Искрене честитке награђеним ученицима, као и колегама и родитељима.

 

 


„Песниче народа мог“.

 Среда, 26.02.2020. године

У организацији Центра за образовање Крагујевац, у суботу, 14. марта 2020. године, у ОШ „Станислав Сремчевић“, са почетком у 10 часова, биће одржана 51. општинска смотра рецитатора, под називом „Песниче народа мог“.

Ова смотра ће обухватити ученике крагујевачких основних и средњих школа, а исти ће се такмичити у три категорије, и то млађи и старији основношколски узраст, као и средњошколски узраст.

Награђени ученици ће имати могућност да се такмиче на окружној смотри у Рачи.

За више детаља, идите на линк.

 

 

 


Зимски дани просветних радника 2020.

 Петак, 17.01.2020 године

 

 

Центар за образовање Крагујевац, фебруара 2020. године, организује, једанаесту по реду, манифестацију, под називом „Зимски дани просветних радника“.

Ова манифестација има традиционални карактер, у оквиру које, из године у годину, у току зимског распуста, запослени у образовању имају могућност похађања већег броја семинара, стручних скупова и радионица.

Све неопходне информације, можете наћи на следећем линку   ПОНУДА
 
 
 

ВЕЧЕ ЈАВНЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ РАДОВА ПРИСТИГЛИХ НА

КОНКУРС „СТВАРАМО ЗАЈЕДНО“

 Петак, 17.01.2020 године

Школска управа Крагујевац и Центар за образовање Крагујевац, у сарадњи са Првом крагујевачком гимназијом, а на иницијативу, саветника спољних сарадника Маријане Јовановић Чабрић и Сузане Јевтовић, организовали су вече јавне презентације радова пристиглих на конкурс „Стварамо заједно“, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, 15. јануара 2020. године.

Више информација на линку

 


РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА „СТВАРАМО ЗАЈЕДНО“

Уторак, 14.01.2020 године

 

Школска управа и Центар за образовање Крагујевац су, другу годину заредом, расписали конкурс под називом  „Стварамо заједно“, за избор најбољих примера добре праксе. Циљ конкурса је приказивање и размена искустава и идеја добре праксе, оснаживање креативности, тимског рада и заједништва у стварању.

Као и претходне године, конкурс је био отворен од 01. новембра 2019. до 15. децембра 2019. године. Ове године, на конкурс је пристигло 60 различитих радова. Жири је био сложан да одабере 27 радова за јавно презентовање. Радови ће бити јавно презентовани у Крагујевцу, Аранђеловцу и Баточини.

Прво јавно презентовање одржаће се 15.01.2020. године, у Свечаној сали  Прве крагујевачке гимназије, у 19 часова.

Листа одабраних радова за јавну презентацију и остале информације можете погледати кликом на „опширније“


„Успешно управљање одељењем – принципи и примери добре праксе“

Петак, 10.01.2020 године

 

Семинар под називом „Успешно управљање одељењем – принципи и примери добре праксе“  реализован је у ОШ „Сретен Младеновић“  за колектив школе. Програм је акредитован под каталошким бројем 11.

Аутори и реализатори семинара су Марина Копиловић и Татјана Тодоровић.

Детаљно се можете информисати на линку: https://www.zuov-katalog.rs/index.php?kataloski_broj=11&action=page%2Fcatalog%2Fview

 


Радионице за даровите ученике осмог разреда

Субота, 21.12.2019. године

 

Центар за образовање Крагујевац, у сарадњи са Институтом за хемију Природно – математичког факултета у Крагујевцу, другу годину за редом, организовао је сет од четири радионице за даровите ученике VIII разреда.

 

Ученици VIII разреда основних школа имали су прилику да, под менторством професора са Института за хемију ПМФ-а у Крагујевцу, др Марином Костић и др Вером Дивац, и уз подршку студената мастер студија на смеру Методике наставе хемије, прођу неке од најзахтевнијих, а уједно и најзанимљивијих проблема са којима се ученици сусрећу, у току првог полугодишта, у оквиру предмета Хемија.

 

Одређене тематске једнице ученицима су биле представљене кроз савремене методе активног учења, путем извођења лабораторијских експеримената, рада у групама, као и индивидуалним радом са наставником. Радионице су биле намењене талентованим ученицима, који постижу добре резултате из предмета Хемија.

 

Све 4 радионице су одржане на Институту за Хемију, ПМФ Крагујевац, у периоду од 30. новембра до 21. децембра 2019. године.


„Транзициони модели подршке за децу и њихове породице у пракси предшколске установе“

29. Новембар 2019.

 

Семинар под називом „Транзициони модели подршке за децу и њихове породице у пракси предшколске установе“, под Каталошким бројем 217, одржан је 29. новембра 2019. године, у просторијама вртића „Црвенкапа“, за колектив ПУ „Нада Наумовић“.

 

Општи циљ семинара је унапређивање капацитета реализатора васпитно – образовног рада у предшколској установи за израду транзиционих модела подршке деци и њиховим породицама унутар установе и са установама наредног образовног нивоа.

 

Аутори и реализатори семинара су Татјана Павловић, психолог – психотерапеут, Анита Ерић, дипломирани педагог и Зорица Николић, дипломирани биололог, Центар за стручно усавршавање Крагујевац.

 

Акредитацију овог програма подржао је Центар за образовање Крагујевац.

 

Више о програму на линку:

https://zuov-katalog.rs/index.php?kataloski_broj=217&action=page%2Fcatalog%2Fview

 


Тематски дан Заједнички рад

 

Семинар под називом „Тематски дан Заједнички рад (партнерство) наставника, ученика и родитеља – примена у пракси“ реализован је 26. октобра у ОШ „Ђура Јакшић“, за колектив ове школе. Семинар се налази у Каталогу ЗУОВ-а под бројем 645. Аутори и реализатори семинара су Весна Ераковић и Радмила Пимић.

Више информација о семинару се може пронаћи у Каталогу акредитованих програма/семинара Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ): https://zuov-katalog.rs/index.php

Акредитацију семинара подржло је Klett друштво за развој образовања.


Комуникацијом до успешне сарадње у школи

 

Семинар под називом „Комуникацијом до успешне сарадње у школи“ реализован је 26. октобра у Првој техничкој школи у Крагујевцу, за колектив ове школе. Семинар се налази у Каталогу ЗУОВ-а под бројем 116. Аутори и реализатори семинара су Драгана Пелемиш, Душанка Ђокић и Биљана Кондић.

Више информација о семинару се може пронаћи у Каталогу акредитованих програма/семинара Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ): https://zuov-katalog.rs/index.php

Акредитацију семинара подржло је Друштво за развој образовања „Klett“.


Наставник као професионални, компетентни и аутономни практичар

 

Семинар под називом „Наставник као професионални, компетентни и аутономни практичар“ реализован је 26. октобра у ОШ „Мирко Јовановић“, за колектив ове школе.

Семинар се налази у Каталогу ЗУОВ-а под бројем 637. Аутори и реализатори семинара су дипломирани психолог Мирјана Милчић, дипломирани педагог Маја Марковић и дипломирани психолог Иван Недељковић.

Више информација о семинару се може пронаћи у Каталогу акредитованих програма/семинара Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ): https://zuov-katalog.rs/index.php

 

Акредитацију семинара подржао је Центар за образовање Крагујевац.

https://www.centarzaobrazovanjekg.edu.rs/wp-content/uploads/2018/11/Katalog-programa-2018.pdf


 

Школа отворена родитељима 2

 

Семинар под називом „Школа отворена родитељима 2 – ефикасном комуникацијом са родитељима до боље сарадње“ реализован је 26. октобра у ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“, за колектив ове школе.

 

Семинар се налази у Каталогу ЗУОВ-а под бројем 163. Аутори и реализатори семинара су професор разредне наставе Зорица Поповић, дипломирани биолог-еколог Неда Богојевић Прековић и диломирани биолог – мастер Зорица Николић.

 

Више информација о семинару се може пронаћи у Каталогу акредитованих програма/семинара Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ): https://zuov-katalog.rs/index.php

Акредитацију семинара подржао је Центар за образовање Крагујевац.

https://www.centarzaobrazovanjekg.edu.rs/wp-content/uploads/2018/11/Katalog-programa-2018.pdf


 

Центар за образовање Крагујевац на 64. Међународном београдском сајму књига

 

Центар за образовање Крагујевац је, и ове године, гостовао на штанду Центра за промоцију науке Београд, на 64. Међународном београдском сајму књига, у четвртак, 23. октобра.

 

Запослени у Центру за образовање Крагујевац представили су активности Центра, као и све новине и планове за предстојећи период.

 

Током сат времена представљања, говорили смо о активностима организационе јединице Центар за стручно усавршавање (обуке за засполене у васпитно-образовним, образовно-васпитним установама као и обуке за запослене у локалној самоуправи), активностима Научног клуба, као и о предстојећем Еразмус + пројекту који ће се спроводити у Центру у наредних годину дана. Поред навденог, слушаоцима је била представљена понуда организационе јединице Центар за рекреативну наставу на Копаонику.

 


Презентација примера добре праксе и додела награда најбоље оцењеним часовима на конкурсу „Дајем глас за угледни час“

 

  1. октобра, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, Центар за образовање Крагујевац организовао је презентацију примера добре праксе часова који су се истакли на конкурсу Центра под називом „Дајем глас за угледни час“.

 

На презентацији су представљени најбоље оцењени часови, који су, уједно, били и награђени.

 

Седмочлана комисија издвојила је, као најбоље оцењене, следеће часове:

 

  1. „Имена ученика наше школе – некад и сад“, Медицинска школа са домом ученика „Сестре Нинковић“, Крагујевац, лингвистичка секција, наставник: Јелена Чолић;
  2. „Путовање кроз васиону“, ОШ „Наталија Нана Недељковић“, Крагујевац, предмет: географија, наставник: Наташа Јањушевић;
  • „Вашар у Тополи“ – Добрица Ерић, ОШ „Свети Сава“, Баточина, предмет: српски језик и књижевност, наставници: Ивана Ђуричковић, Марија Милојевић, Биљана Мрдаковић и Дарко Димитријевић.

 

Поред наведена три часа, своју активност под називом  „Прослава рођендана“ представиле су и васпитачице Сузана Милановић и Далиборка Богдановић из ПУ „Ђурђевдан“, РЈ Бубамара“.

С обзиром на то да се на конкурс јавило највише наставника из ОШ „Свети Сава“ из Баточине и из Медицинске школе са домом ученика „Сестре Нинковић“ из Крагујевца, Центар је, симболично, наградио и школе.

Pages ( 1 of 9 ): 1 23 ... 9Next »